Foruma şöyle bir göz attığımda kendin yap PID’li rezistanslı hazır bir konu görmedim. Bira yapımının yanısıra biraz olsun elektrik+elektronikten de anlıyorsanız (yada ilgileniyorsanız) yardımcı olması açısından bu konuyu buraya bırakayım dedim. Bu konuda temel olarak şuna değineceğim. Halihazırda satılan ekipmanlarla, devre yapımı, lehimleme, programlama vs. vs. gibi konular hakkında bilgisi olmayan arkadaşlar için mevcut sistemlerini elektrikli otomatik bir sisteme çevirme.
Normal bir kaynatma kazanını elektrikli bir kaynatma kazanına fiziksel olarak çevirmek ile alakalı şuraya bakmanızı tavsiye ederim ki ben de şahsen aynı sistemi kullanıyorum. Burada işin fiziksel kısmı var benim değineceğim elektrik+elektronik kısmı yani rezitansın devamı. Bu kontrol paneli eklenecek parça ve özeliklerle birlikte seviye seviye artarak karmaşıklaşacak (devreyi anlama açısından). An itibariyle benim yaptığım panoda olan özellikler şunlar
1- PID sıcaklık kontrol cihazı ile sıcaklık kontrolü (aynı cihazı kullanmak zorunda değilsiniz herhangi bir ssr çıkışlı PID cihazda olur)
2- Digital zaman rölesi ile geri sayım uyarımı, bildirimi
3- Sirkülasyon, yağmurlama vs. pompası için güç çıkışı
Buda panonun kendisi
NOT: Şimdilik sadece rezistansın nasıl PID sıcaklık kontrol cihazına bağlanması gerektiğinden bahsediyorum. Cihazın nasıl ayarlanması gerektiğini isteyenler olursa sonradan bahsederim.
1- En basit sistem, sadece PID sıcaklık kontrol cihazı ile sıcaklık kontrolü.
Gerekli ekipman
2 adet mandal buton
1 adet Sigorta (benim rezistans 5kW olduğu için 25A sigorta kullandım, kendi rezistansınıza göre seçin)
1 adet PID sıcaklık kontrol cihazı
1 adet Thermokupl
1 adet SSR (SSR lerin üzerinde ki amper değerlerine güvenmeyin olabildiğince yüksek amperli bir SSR almanızı tavsiye ederim)
2- Sıcaklık kontrölü + Zaman rölesi
ilkine ek ekipman
+1 adet Mandal buton
2 adet Buton
1 adet digital zaman rölesi
1 adet Buzzer
Digital zaman rölesi öyle süper gerekli bir ihtiyaç değil ama olursa da güzel olur tarzında. Kaynatma sırasında şerbeti otu zamanlaması için kullanılabilir mesela. 30dk de atılacak bir şerbetci otu varsa röle 30dk ye ayarlanıyor 30dk dolunca buzzer öterek size haber veriyor gibi (linkte 6 saniyeye ayarlanmış bir zaman rölesi görebilirsiniz)
3- Sıcaklık kontrol + Zaman rölesi + Pompa çıkış
ikinciye ek ekipman
1 adet AC/DC güç kaynağı
+3 adet (opsiyonel) Mandal buton
Pompa çıkış özelliğide yine öyle çok gerekli bir özellik değil ama işte kullandığınız pompalar vs için ayrı ayrı güç kaynakları bul fiş priz uğraşmak istemiyorsanız panoya bu bu tarz çıkışlar ekleyip direk pompaları buradan sürebilirsiniz.
Sistemin deneme aşamasında çalışan hali de şekildeki gibidir.