Lagering Hakkında 🍺

Bu konu hakkında hiç konu olmadığını farkettim hem bilmeyenler hemde benim merakettiğim sorular var :grinning:

1- Lagering amacı nedir?

2- Kit biracılığında yapmak gerekir mi?

3-Lagering yapmak için neler gerekli ve yöntemler.

@ers

3 Beğeni

Kısıtlı bilgimle şunu söyleyebilirim, hem kovada hem şişede 15/18 derece arasında duran bira bence daha lezzetli oluyor. Genelde kovalarimi 18 civarında tutuyorum, şişeler içinde strafor kutu yaptırdım. 16/18 derece civarında 3 hafta ,ardından dolaba sırası geleni tüketiyorum bence harika oluyor :blush:

3 Beğeni

Lagering 0-1 derecede ve genc biranin yogunluguna gore hesaplanan surede bekletilmesiyle oluyor

5 Beğeni

Şurada —> https://www.homebrewing.org/Lagering--Chapter-1-Common-Misconceptions_ep_58-1.html
3 sayfa olarak anlatılmış. Yaptığım biraları 2 ay içinde tükettiğim göz önüne alınırsa üstünde durmama gerek bile yok :slight_smile:

2 Beğeni

Lager mayalar 8-14 dereceler arasında ve kovanın alt kısmında çalışan mayalar,düşük ısılarda olduğu için fermentasyonu nispeten bir kaç gün daha fazla sürebiliyor,fermentasyon bittikten sonra lageringe geçilşyor,byrada mayadan arındırılan(2.kovaya dip tortusundan ayrılarak altarılan)genç bira 0-1 derecelerde OG’ye göre(diyelim ki OG:1045:4 hafta,OG:1100:11 hafta gibi)bekletildikten sonra şişelene yapılması
Lagering sonrası mayalar tüm işlerini yaptıktan sonra,fermentasyon ve kalan artıkların temizliği gibi;ortaya çokan bira daha temiz,maya koku ve tatlarından daha arınmış oluyor,tarzına göre yaptığım biralara uyguluyorum bu işlemi,en son teras hoppy pilsneri 4 hafta lagering sonrası şişeledim mesela,en uzun da 11 haftayla doppelbockdu lageringde kalan,içen arkadaşlar @Cem ve @ers tatmışlardı
Kit yaparken lager mayalarla düşük ısılarda yaptığım biralar ale. Mayalarla yaptıklarımdan daha iyi olmuştu ama lagering yapmamıştım hiçbirine çünkü;
Lagering yapabilmek için 0-1 derecelerde sabit tutabileceğim bir buzdolabı,chiller gibi bir dolabım yoktu

9 Beğeni

Herşeyden önce gecikme için özür dileyerek başlayayım.
Lagering, bildiğiniz gibi Almanca “Lagern”,"lagerung"dan geliyor ve depolamak demek. Aslında lager diye bir şeyin olmadığı yıllarda da yapılıyor ve doğal olarak uygulandığı biralar ale. Bu uzun süreli, soğuk saklama süreçleri birkaç yüzyıl içinde saccharomyces crevisae’nin soğuğa uyum göstererecek şekilde yavaş mutasyona uğrayarak yeni bir türün; Saccharomyces pastorianus"un, yani soğukta çalışmayı ve dipte yoğunlaşmayı tercih eden lager mayasının ortaya çıkmasına neden oluyor. Günümüzde de en fazla kullanılan lager mayaları sacch pastorianus ve sacch calsbergensis suşları.
Lagerleme neden yapılır? Daha iyi ve temiz tad için tabii. Biranın kristal berraklığında olması bu hedefe ulaşma yolunda ortaya çıkan bir olgu sadece. Peki nasıl oluyor da oluyor bu temiz tad? İlk neden batılıların precipitation dediği yeniden katılaşma. Diyelim bir bardak ılık suya biraz şeker attınız (şeker sadece örnek, burada özel bir anlamı yok, hazır kahve de olur) ne olur? biraz karıştırma ya da çalkalamayla hemen erir. Peki aynı miktar şekeri bir bardak donma derecesinde suya atsanız eritebilir misiniz? Çok zor olur değil mi? Peki, şekerin tamamen eridiği ılık su bardağını alıp 0 dereceye soğutsanız ne olur? Şekerin bir bölümü “precipitation” yeniden katılaşmaya uğrayıp sudan ayrılarak dibe çöker. İşte lagerlemenin yaptığı da tam bu. Fermentasyonu tamamlanmış bir bira eğer nispeten yüksek derecelerde saklanırsa, içinde çözünmüş durumda birçok şey barındırır. Bu birayı lagerlerseniz, o çözünmüş bir çok şeyin bir çoğu tekrar katılaşır ve dibe çöker. Bira tertemiz berraklaşır ama asıl amaç bu değil, tadın da tertemiz olmasını sağlamaktır.
İyi bir lagerleme her bira için iyidir. Sadece lager değil, aleler de lagerlenebilir. Ama biranız lagerse, ilk fermentasyon sonunda iki üç günlük bir “diasetil molası” verip, lagerlemeye öyle geçmeniz gerekir.
Biz biramızı şişeliyoruz. Bu nedenle en iyi lagerleme, şişede yapılan olacaktır. Aksi taktirde lagerlemeden sonra şişelemeye geçilirken kovanın yerinden alınıp taşınması gerekecek, bu hem sarsıntı nedeniyle, hem de bira sıcak ortama alındığı için iyice dibe çöken tortunun havalanıp bir bölümünün tekrar birada çözünmesine yol açacaktır. Unutmayın ki söz ettiğimiz şey maya tortusu değil. en küçük harekette hemen havalanıveren ve havalanmasını bile zor göreceğiniz sürede eriyip biraya karışarak tamamen yok olan, deyim yerindeyse “uçarı” bir tortu.
Evet, hatırladıklarım bunlar. Haa, bir de, lagerleme sırasında en önemli unsurlardan biri ısı istikrarı. Derece sabit olmalı yani.

10 Beğeni

bu 4 hafta lagering süresini şişede yapsak olur mu acaba?

1 Beğeni

Şişede yapılıyor zaten ilgili süreç.

peki, bir soruda benden. şişeleme sonrası sıfır derecelere alıyorsak şişeleme şekerinin fonksiyonu yeterli oluyor mu?

Lagering kovada yapilip sonra siseye alinmalı.

@Antinkuntin sisede uygulama yapip kotu sonuc aldigi bir lageri var o daha net cevap verir bu konuya.

1 Beğeni

Her iki trlü de yapılabilir ama ben tortudan arındırıp 2. Fermentasyona alıp yapıyorum lageringi 0-1 derecelerde

Kaç hafta lagering yapıyorsunuz?

OG’nin ondalık sayısı kaç ise o kadar hafta lagering yapılıyor yazmıştı @Durul . Mesela; OG 1040 ise 4 hafta 0-1 derece arası bekletme.

2 Beğeni

OG ye göre 10(5)0 ise 5 hafta 10(4)0 ise 4 hafta 1(10)0 ise 10 hafta

3 Beğeni

Diyelim 4-5 hafta boyunca lagering yapıp şişeledik. Peki şeker ile gazlandırmada bir sıkıntı çıkar mı? Bazı konularda hatırladığım kadarıyla ek maya atılması ile ilgili bir işlemden bahsediliyordu…

1 Beğeni

@Durul 'un uzmanlık alanı ama 4-5 haftada bir şey olmaz diye düşünüyorum. O bahsedilen 10-12 haftadan uzun süreler için geçerli olabilir

2 Beğeni

10 hafta lagering yaptım sorun olmadı hem de 1100 og li doppelbocka,ama bi daha böyle yüksek og li ve bekleme süreli bir şey yaparsam ek maya atarım açıkçası

1 Beğeni

@Durul Sorun olmadı ama maya atmamanın eksikliğini mi yaşadınız?

Sorun olmadı ama garantiye almak içğn

1 Beğeni

@Durul Direkt şişeye mi atılıyor maya? Ne kadar atılıyor?