iSpindel’ i bilen biliyor ama hiç bilmeyenler için, çokta teknik detaya girmeden, anlatmakta fayda var.
iSpindel aslında piyasada “TILT™ HYDROMETER AND THERMOMETER” adı ile satışa sürülen sıvıların yoğunluğunu ve sıcaklığını sürekli olarak takip etme imkanı sağlayan cihazın KY - Kendin Yap (DIY - Do It Yourself) versiyonudur. Cihazın 135$ olması ve kargo ücretlerinin afaki artışları (yaklaşık 40$-50$) gözönüne alındığında kendin yap projeler ön plana çıkıyor. Daha detaylı ve faydalı bilgi iSpindel’in resmi sitesinde mevcuttur.
Bu aşamada birçok KY proje mevcut. Kendinize en uygun yöntemi biraz araştırma yaparak belirleyebilirsiniz. Bunların detaylarına girmeyeceğim, Kendi seçtiğim projeden bahsedeceğim sadece. Ancak bu projenin en doğru ya da en iyi olduğu iddasında değilim.
iSpindel vb cihazların çalışma prensibinden kısaca bahsettmek gerekirse; sıvıların kaldırma kuvveti ve bu kuvvetin sıvının yoğunluğu ile direk bağlı olmasına dayanıyor. Yoğunluk düştükçe sıvı içindeki iSpindel daha fazla batıyor ve yüzme açısı da değişiyor. İşte bu noktada değişen açı ölçülerek o anki yoğunluk hesaplanıyor. Gemi veya yat işleri ile uğraşanlar varsa aranızda bu konulara fazlasıyla hakimdir.
iSpindel KY projesi için üç yöntem ön plana çıkıyor bence;
- İlk yöntem; tüm parçaların tek tek toplanarak montajının kendiniz tarafından yapılması. En çok uğraştıran yöntem ama en uygun maliyetle projeyi bitirebilirsiniz.
- İkinci yöntem; ben parçalar ile tek tek uğraşamam derseniz, paket halinde alıp montajını kendiniz yapailirsiniz. Birinci yöntemden pahalı üçüncü yöntemden ise daha ucuza olacaktır.
- Son yöntem ise, pek KY projesi olmuyor ama, tamem montajı, kalibrasyonu yapılmış olarak satın almak. Orjinalinden daha ucuza gelecektir ancak KY projesinden daha pahalı olacaktır.
Ben ilk yöntem üzerinden uygulama yapmaya çalışıyorum. Bu kapsamda parçaları toplamaya başladım. Bu aşamada belirtmek istediğim, KY projesini seçerken, baskılı devre kartı kullanan projelere yöneldim. Birde devre kartı yerine 3D yazıcılar ile oluşturulan plastik malzeme üzerine montaj yöntemini kullanan (iSpindelin resmi sitesindeki gibi) projeler mevcut. Plastik versiyonun görüntüsünü sevmediğim için ve baskılı devre üzerine yapılan montajın daha sağlam olacağını düşünerek seçim yapmıştım. Ancak plastik versiyonu ile daha uyguna yapabilirsiniz. Tercih size kalmış.
Benim kullandığım KY projesi Joey Joe Joe Jr tarafından hazırlanan projedir. Linkten konu hakkında parça listesi ve amazon/eBay linkleri, montaj/kalibrayon videoları vs detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu noktada en büyük sıkıntı özellikle eBay’da PayPal harici ödeme yöntemi kabul edilmemesi. Ayrıca son zamanlarda artan kargo ücretleri de işin biraz tadını kaçırıyor.
Baskılı devre kartı için yukarıdaki KY projesinde belirtilen şekilde PCBway.com üzerinden kayıt olup sipariş verebilirsiniz. Güncel PCB (Printed Circuit Board - baskılı devre kartı) verisiyonu 2.69. Ben 2.1 versiyonundan 5 adet almıştım, dün 2.69 versiyonundan da 5 adet sipariş verdim. Bu arada en az 5 adet alabiliyorsunuz. Belirtilene göre iki versiyon arasındaki en büyük fark, 2.69 da ek lehim yerleri eklenmiş ve bu yerlere yapılacak lehim ile kalibrayon yapabiliyorsunuz. Diğer versiyonda kalibrasyon için silikon veya yapıştırıcı vasıtası ile ağırlik ekleyip kalibrasyon yapabiliyorsunuz. Gerçi sitede pil en alt noktaya monte edildiğinde kalibrasyon için ek ağırlığa gerek kalmadığı belirtilmiş. Tabi bu kullanacağınız malzemelere göre (özellikle pil) değişeceği için her cihazın kalibrasyon ihtiyacı değişecektir. Bunu yapınca göreceğiz. Saf suda 25 derece ile yüzmesi gerekiyor cihazın.
Parçalardan en zorlayıcı olanı PET kapsül diyebilirim. eBay’ dan alamıyorsunuz (PayPal yüzünden), burada da bulmakta çok zor, en azından ben bulamadım. Yurtdışındaki bir arkadaşım aracılığı ile çözmeye çalışıyorum. Bu arada nedense aliexpresste bile yok bu kapsüller. Umarım hallolur yoksa tüm parçalar elimde kalacak.
İkinci bulması sıkıntılı olan parça pil yuvası. Uygun model pil yuvasını çoğu yerde bulamıyorsunuz ya da stokları bitmiş oluyor. Belki bu aliexpress üzerinden alınabilir.
Wemos, ivme/açı ölçer, pil şarj devresi vs diğer parçaları hobi elektroniği satan yerlerden bulmak mümkün.
Şimdilik burada bitireyim, gelişmeler oldukça buradan yazacağım.
0. Giriş (Buradasınız)
1. Bölüm - Parça listesi - Mesaj no: 116
2. Bölüm - Montaj ve yazılım kurulması
3. Ayarlar ve kalibrasyon (Yakında)
selamlar